Головне управління СБУ у Криму проводить розслідування справи про державну зраду, в рамках якої перевіряє причетність заступника глави адміністраціїї президента Віктора Януковича Андрія Портнова до підготовки документів, які сприяли окупації Криму.

СБУ звернула увагу на публікацію у ЗМІ під назвою “Проект постановления ВР АРК во время начала оккупации готовил Портнов”, пише Українська правда.

Слідчий у справі просив суд надати СБУ дозвіл на тимчасовий доступ до аудіозапису телефонної розмови радника президента Росії Путіна Сергія Глазьєва і ймовірно голови Верховної Ради АРК Володимира Константинова. Розмова, в якій згадували Портнова, відбулася 1 березня 2014 року.

Кримінальне провадження за підозрою радника президента РФ у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, пропаганді війни та плануванні, підготовці, розв’язуванні та веденні агресивної війни, вчинених групою осіб, розслідує Головна військова прокуратура ГПУ.

СБУ просила Військову прокуратуру надати копії аудіозаписів перемовин Глазьєва з іншими особами. Ще просили копії матеріалів, що можуть підтвердити, чи спростувати причетність Портнова до вчинення кримінальних правопорушень.

Але військова прокуратура відповіла, що розслідування щодо радника Путіна зупинено у зв`язку з оголошенням у розшук підозрюваного, а дані про проведені слідчих дій є таємницею досудового слідства. Слідчий СБУ звернувся до суду.

Суд клопотання задовольнив і надав тимчасовий доступ до матеріалів провадження Головної військової прокуратури.

В Україну повернувся колишній заступник голови адміністрації президента-втікача Януковича Андрій Портнов.

“Друзі, понад 5 років я не був у своїй країні. І сьогодні хочу дати впевнений сигнал тисячам людей, які залишили Україну, – час повертатися, будувати й відновлювати. Привіт, моя дорога Батьківщино!” – написав Портнов у Тelegram.