Напередодні «Давоського тижня» аналітики Всесвітнього економічного форму оприлюднили щорічний звіт про глобальні ризики людства. Серед найбільших небезпек 2021 року називають соціальні та економічні наслідки пандемії, цифрову нерівність та поглиблення екологічної кризи.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Як розповів Костянтин Яловий, на оцінку загроз цього року найбільше вплинула пандемія COVID-19. Ризик поширення інфекційних хвороб зайняв перше місце в списку (в минулому році він займав 10-ту позицію). Економічні втрати від коронавірусу загрожують перекреслити результати багаторічної роботи по боротьбі з бідністю і нерівністю на планеті та погіршують можливості для глобального співробітництва.

«COVID-19 небезпечний не лише людськими втратами, а й тим, що стримує економічний розвиток у бідних країнах світу, посилюючи нерівність в розподілі благ. При цьому боротьба з пандемією забирає ресурси, передбачені для вирішення інших проблем охорони здоров’я», – сказав Яловий.

Як зазначив політик, одним з найбільших ризиків 2021 року також вважають зростання цифрового розриву суспільства. Коронавірус викликав сплеск розвитку технологій та прискорив Четверту промислову революцію. Розвиток цифрової комунікації, електронної комерції, онлайн-освіти та віддаленої роботи обіцяють людству багато переваг. Водночас вони можуть поширити нерівність у доступі до технологій та інформації, що поглибить розкол у суспільстві.

«Попри усі складні наслідки пандемії, найбільші ризики людства все ж пов’язані з кліматичними проблемами. Питання зміни клімату описують як «екзистенціальну загрозу людству». Загроза ця стає ще небезпечнішою, оскільки слабшає глобальна співпраця. «Провал кліматичних дій» – так формулюють у звіті найзначніший і другий за ймовірністю довгостроковий ризик», – відзначив Костянтин Яловий.

За його словами, автори звіту окреслюють способи, якими країни та бізнес можуть протидіяти глобальним ризикам. Вони сподіваються, що уроки пандемії минулого року допоможуть людству пережити негативні наслідки описаних загроз. Для цього аналітики радять проводити цілісний аналіз та інвестувати у розвиток нових форм управління ризиками. Це допоможе упереджувати загрози, а не просто готуватися до наступної пандемії та «ліквідувати наслідки» подій.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.