Об’єднання політсил “Опозиційний блок”, “Партія миру і розвитку”, партії “Довіряй справах”, “Вiдродження” і “Наші” 7 червня коментують Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій і Андрій Золотарьов, політолог, керівник аналітичного Центру “Третій сектор” .

Вадим Карасьов підкреслив, що синергія цих політичних сил досить серйозна, і оскільки це відбувається на платформі “Опозиційного блоку”, то саме він був магнітом тяжіння різних політичних сил. Експерт також акцентував увагу на тому, що ті політичні сили, ті партії, які увійшли в цю нову політичну кооперацію, створюють прецедент широкої партії горизонтального типу, оскільки в Україні партії часто орієнтуються на вождів і носять суто вертикальний характер. А з огляду на те, продовжив він, що в цьому об’єднавчому процесі беруть участь і партії мерів, і політичні сили, які ростуть більше знизу, з місць, з регіонів, то це надає союзу горизонтальний характер.

Якщо подивитися на електорально-політичну географію, зазначив він, то нове об’єднання охоплює індустріальний “хартленд” України: Дніпро, Запоріжжя, Харків, Миколаїв, Херсон, Одеса – ті регіони, ту географічну платформу, яка забезпечувала Україні стабільність, робочі місця, доходи, зарплати, які сьогодні треба захистити і відновити, оскільки без цього індустріального “хартленда” Україна не може vfnb ні індустріального, ні постіндустріального, ні технологічного майбутнього. Політичний експерт переконаний, враховуючи результати на президентських виборах і ті бонуси, які обов’язково повинні синергетично зіграти на користь політичної сили, на користь майбутнього парламентського представництва з боку тих політичних сил, які представляють собою ключові регіони України, нова політична сила пройде до парламенту.

На думку Андрія Золотарьова, ключове питання полягає в тому, що зараз відбуваються тектонічні зрушення в політичному ландшафті і для того, щоб не випасти з обойми, щоб залишитися у великій політиці, потрібні якісь нетривіальні ходи, в тому числі і політичні альянси.

“На політичній арені з’являється партія-важкоатлет, оскільки можна було сперечатися про потенціал партії мерів і “Відроження”, але з приєднанням до “Опоблоку” вони стають базисом для такого об’єднання і сьогодні дуже серйозно посилюють ресурсний потенціал. В такому форматі альянс промисловців, представників нових регіональних еліт і мерів здатний привести в Верховну Раду, якщо не другу, то, як мінімум, третю фракцію в парламенті. З огляду на той факт, що таке об’єднання – це погана новина для колишніх членів партії і фракції “Опозиційного блоку”, які пішли до Медведчука, і в силу того, що відбувається такий поділ на опозиційні сили з проукраїнською позицією, то в цій ситуації політична сила Медведчука “За життя” сама себе заганяє в локальну і токсичну проросійську нішу. З урахуванням монопольного каналу комунікацій з Кремлем, ємність такої ніші вельми обмежена в нинішніх умовах “, – заявив політичний експерт.

Політолог вважає, що у політичного альянсу, який стався в п’ятницю, 7 червня, географічний ареал значно ширший – від Ужгорода і до Харкова, і серйозний соціальний люфт. Андрій Золотарьов переконаний, що у об’єднання п’яти партій на базі “Опозиційного блоку” зараз з’явилася підтримка популярних мерів, значно вищий потенціал, медійні, організаційні та фінансові ресурси, ніж у “Опозиційною платформи”. За його словами, в Одесі та Харкові у Геннадія Труханова та Геннадія Кернеса рейтинг досягає 60-70%, а в електоральному плані – це найпотужніші “паровози”.

“Навіть якщо взяти мажоритарні округи, то в партії “За життя” особливо не займалися представництвом і ця сила є швидше віртуальною структурою, а у “Відродження”, у “Опозиційного блоку”, у мерів досить сильна допомога мажоритарників, яких мінімум 50 людей, і якщо навіть половина пройде, то це досить вагомо”, – підкреслив експерт.