На Майдані Незалежності днями відбулася акція протесту через звільнення з-під варти бойовика «ДНР» Володимира Цемаха.

Цемах  підозрюваний у справі про збиття малайзійського «Боїнга» на Донбасі. Активісти вимагали від Президента не допустити втечі Цемаха на неконтрольовані території, до Росії або обміну його разом з іншими терористами на українських заручників.

«Звільнення з-під варти Цемаха — злочинця, сепаратиста і підозрюваного у співучасті в масовому вбивстві — та можливий обмін його на заручників Кремля — це червона лінія. Його обмін допоможе Росії уникнути покарання за вбивство майже 300 осіб. І вона тепер спробує «повісити» свій злочин на Україну», — зазначив ЗМІ один із організаторів заходу Гліб Бабич.

Крім того, протестувальники вимагали негайно притягнути до відповідальності суддів Київського апеляційного суду, які 5 вересня прийняли рішення випустити В. Цемаха з-під варти під особисте зобов’язання.

Нагадаємо, екс-начальника протиповітряної оборони «Слов’янської бригади «ДНР» Володимира Цемаха 29 червня взяли під варту в Києві на 60 діб без права внесення застави. Чоловіка вивезли з окупованої території українські спецслужби. Йому інкримінують ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу (створення терористичної групи чи терористичної організації).