Вчора під КМДА відбулась акція протесту проти підвищення тарифів на проїзд у комунального транспорті столиці, а також корупційного безладу, від якого страждають приватні перевізники. Мітингарі виступили з гаслами “Геть хабарників”, а перевізники в черговий раз публічно заявили про те, що столична влада в обличчі заступника голови КМДА Віталія Кличка – Костянтина Усова – вимагає хабарі за можливість працювати в Києві.


Про це у своєму сюжеті розповів телеканал LIVE. Журналісти зазначили, що вже кілька місяців триває боротьба перевізників із чиновниками столиці.

“З нас продовжують вимагати по 200 гривень на день за кожен транспортний засіб, за можливість в подальшому працювати на маршрутах міста. Ми проводимо цю акція щоб бути почутими. Тому, ми розвісили плакати з фотографіями пана Усова, щоб це побачив пан Кличко. Звертаємось до мера, щоб він звільнив пана Усова, адже далі так працювати просто немає можливості”, ‒ заявив під час мітингу Володимир Пономаренко, директор ТОВ “Ярославль Авто”.

Перевізники зазначають, що їх маршрутні засоби і підприємства “Ярославль Авто” і  “Авен Езер” працюють у сфері пасажирських перевезень вже понад 20 років і постійно оновлюють рухомий склад та вкладають в це значні кошти. Тож їх правозахисники впевнені, що чиновники КМДА скоюють проти їх клієнтів злочин.

“Фактично скоюється злочин. Є рішення суду, щодо якого, забороняється в односторонньому порядку розторгати договори; є рішення суду, згідно якого забороняється вчиняти будь-які дії щодо унеможливлення виконання договорів. Але незважаючи на це, на наявні рішення суду, на той автопарк, які мають  “Авен Езер” та ТОВ “Ярославль Авто”, в односторонньому порядку з ними в односторонньому порядку були розірвані договори, після того, як зазначені підприємства відмовилися платити хабарі”, ‒ зазначив адвокат Максим Комарницький.


Небайдужі кияни підтримали перевізників і вимагали від Кличко не підвищувати ціни на проїзд. Вони обурені тим, що у 2022 році їх хочуть змусити платити за разовий квиток у комунальному транспорті 20 гривень. До того ж вони переконані, що насправді ж таке підвищення потрібно лише для того, щоб мер міг продовжувати сплачувати фіктивний мільярдний борг Київського метрополітену підсанкційному російському олігарху Павлу Фуксу.

“Ми не хочемо, і не можемо в принципі фізично сплачувати такі кошти за користування комунальним транспортом. Якщо піднімуть тарифи, то ми з будемо сплачувати за місячний проїзний 3 тисячі гривень! Для порівняння, в Парижі аналогічний проїзний коштує 75 євро або 2200 гривень на наші гроші. Вибачте, але які умови комунального транспорту в Парижі і які у нас, наприклад в метро. У нас люди, як тюлька в консервній банці, їздять у цих старих вагонах і ніхто на це не зважає. Обурює те, що ці кошти, вони підуть не на покращення рухомого складу метрополітену, а ці кошти, як і попередні декілька місяців, Віталій Володимирович буде перераховувати на рахунки російського Олігарха Фукса за фіктивні борги Київського Метрополітену!” ‒ вважає Сергій Северин, голова ГО “Стоп Свавіллю”.

Протестуючі заявили: якщо Кличко не припинить транспортне свавілля і не звільнить Костянтина Усова, то вони вирушать до Офісу Президента просити допомоги.