Олігархи Рінат Ахметов і Вадим Новинський заробляють стану на експорті руди, при цьому скорочуючи виробничі потужності в Україні.

Про це заявив олігарх Ігор Коломойський в інтерв’ю Цензор.нет

“Тільки за схемою “Роттердам+” грабіж за три з половиною роки у $4,2 млрд. Україна виробляє 180 млрд кіловат-годин на рік. 50% виробляє атомна енергетика. 40% виробляє теплова. 40 від 180 становить 72 млрд кіловат.

У Ахметова 70-80% теплової генерації в руках, і при цьому його не визнають монополістом. У нього під контролем вироблення приблизно 50 млрд кіловат-годин. Держава у нього викуповувала це за ціною 1,9 – 2 грн за кіловат-годину. Викуповували завжди дорожче оптових цін. Різниця між ціною покупки державою і оптовою ціною становила не менше 50 копійок – 2 цента. 50 мільярдів кіловат-годин споживання множимо на 2 центи – виходить мільярд доларів на рік – чистий прибуток Ахметова і тих, хто за ним стояв. 3,5 року будемо вважати 3,5 мільярда. Плюс різниця між собівартістю виробництва та ринковою ціною. Плюс 700 мільйонів на все про все – дотації на вугілля, ще щось там “, – розповів Коломойський.

Олігарх розповів, як пив горілку з Новинським.

“Пили горілочку у нього вдома, заїдали ікрою. Я питаю: Нічого? Нормально? Хочеш послухати правду?

У вас в офіційному звіті за 2018 рік написано, що ви заробили мільярд триста мільйонів доларів від продажу руди і мільярд триста мільйонів доларів від продажу сталі. Усього $2,6 млрд за минулий рік – це офіційний звіт “Метінвесту”. $80 на тонні сталі. Виходить, що ви виплавили 16 млн тонн сталі. Красені – взагалі питань немає. Заплатили податки і гуляйте сміливо. А ось з рудою тут у вас, Вадиме, по-іншому буде. У звіті написано, що ви заробили $80 на тонні концентрату. Це може бути окатиш, може бути агломерат, може бути просто концентрат. Отримуємо 16 млн тонн залізорудної сировини, яке ви продали на експорт. Собівартість залізорудної сировини, ну, нехай $30 на тонні. Хоча у нас на сусідньому підприємстві у Нікополі 20-25, але у вас, припустимо, витрати 30. Разом виходить, що 30+81=111. Тому що продаєте ви за 111, тобто ваш чистий прибуток 260%. Чи не до*ріна вам з Рінатом Леонідовичем буде? Рожа не трісне?

Або ти, Вадим, вирішив весь український народ купити – мене за ікру, всіх інших за гречану кашу? Зроби з цієї руди сталь і зароби на ній, заплати більше податків, дай більше зарплату своїм робітникам. Але якщо ви просто копаєте руду і замість завантаження української промисловості відправляєте руду в Китай, щоб допомогти китайцям розвивати їх промисловість, так платить тоді велику ренту. З $80 скільки вам залишити, Вадиме, – $10 на ікру вистачить? А решта – у бюджет, податки, рента”, – сказав Коломойський.

“Вдумайтеся, тільки у 2018-у вони виробили 42 млн тонн залізорудної сировини, 16 млн Північний ГЗК + 16 млн Інгулецький + 5 млн Центральний + 5 млн ПівдГЗК (вони там у частці наполовину). 27 млн ​​вони відправили на виробництво сталі, а 16 продали як сировину. При продажі сталі на тонні руди вони мали чистий прибуток $50-80. Вони видобули руду, створили перший переділ – чавун, потім другий – сталь, третій – це прокат і прокат вже продавали. Запрацювали $ 50 -80 на тонні сталі, – хр*н з ними. Але при цьому вони паралельно тупо продали 16 млн тонн руди. Це не гроші Ахметова – це економіка країни. Він заробляє з надр землі України, і зараз це 40% валютної виручки, але це країна дає йому заробити.

Витратив він $30 на виробництво сировини, при виробництві сталі він витратив $440. Продав сталь за 520, тобто 80 з тонни нажив – молодець. З $80 прибутку заплатив 20 податок на прибуток, залишилося 60 за тонну в кишеню – і кайфуйте. На бразильців у “Шахтарі” вистачить. А коли замість виробництва і податків в Україні він просто вивозить сировину китайцям – це справедливо? Це говорить, що він нас усіх вважає лохами.

Ні, якщо ти сировину вивозиш, то з $80 на тонні мінімум 75% хай віддасть – це $60, а 20 нехай залишить собі. З цих 16 млн тонн – це буде у нього $320 млн, 20% податку заплатив, залишиться 280. Так тут на ще одну команду бразильців вистачить”, – додав олігарх.

“Ахметов має 270% прибутку з природніх багатств країни. Хіба це нормально, хіба так буває у цивілізованих країнах? А держава з простягнутою рукою ходить”, – заявив Коломойський.

Детективи Національного антикорупційного бюро 8 серпня повідомили про підозру Дмитру Вовку.

Популярні новини зараз

У столиці з’явився мурал, який присвячений Грушевському — його намалювали митці з команди Фуллен

На Київщині затримали «крота» російської розвідки, який під виглядом капелана намагався шпигувати за українськими десантниками

У реабілітації українських ветеранів допомагають коні з ранчо на Київщині

У Київській області під час будівництва укриття вкрали гроші

Показати ще

За даними слідства, у березні 2016-го члени комісії змовилися з групою компаній та ухвалили формулу “Роттердам+”. Згідно з нею ціну вугілля для теплоелектростанцій рахували з вартістю його транспортування з Нідерландів. Таких видатків насправді не було. Електроенергію для споживачів продавали дорожче. За 2 роки вони переплатили 18,87 млрд грн. Із них 14,3 млрд дісталися групі приватних компаній.