Автотранспорт спричиняє 80% шкідливих викидів повітря в Києві та 37% по всій Україні, а 28% автопарку українців не відповідають жодним європейським нормам.

Про це розповів на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

«З 2015 року в ЄС діє стандарт Євро-6, який робить невигідним для автовласників користування старими автомобілями, особливо авто з дизельними двигунами. Наразі ведуть розробку стандарту Євро-7 і експерти вже пророкують кінець епохи двигунів внутрішнього згорання. В Україні, між тим, впровадження Євро-6 відтерміновано до 2025 року. А наш пересувний транспорт (тобто автомобілі й виробнича техніка) відповідальний за 37% шкідливих викидів в повітря. Причому, 28% автопарку українців не відповідають жодним європейським нормам», – відзначив Костянтин Яловий.

За його словами, в Києві автотранспорт відповідальний за 80% викидів в повітря.

«В Києві автотранспорт спричиняє забруднення повітря більш ніж на 80%. Щодня на наші вулиці виїжджає 600 тис. авто. Не дивно, що концентрація шкідливих речовин перевищує норму: діоксиду азоту в середньому у 3,2 раза; формальдегіду – майже у 2 рази; оксиду азоту – у 1,5 раза. Це колосальні ризики для здоров’я людей – кашель, головний біль, серцево-судинні хвороби, алергічні реакції, онкологія», – заявив Костянтин Яловий.

Він наголосив, що змінити ситуацію на краще можливо лише комплексною політикою взаємодії держави, місцевої влади та бізнесу.

«Потрібне переведення муніципальних автопарків на електротранспорт, створення інфраструктури для електрокарів, стимулювання їх виробництва та купівлі, впровадження системи моніторингу якості повітря, створення інфраструктури біля дому. Все це та багато іншого передбачає Екологічна стратегія Києва до 2030 року, що розроблена командою фахівців та киян за моєю ініціативою. «Чисте повітря» – один з її ключових розділів», – розповів Костянтин Яловий.

Нагадаємо, що Екологічна стратегія Києва до 2030 року була створена з ініціативи Костянтина Ялового. Її автори – науковці, екологи, громадські активісти, небайдужі кияни. Робота над її розробкою тривала понад рік і завершилась створенням великого документа, де покроково розписано, як досягнути кращого довкілля. Екостратегія складається з чотирьох розділів: чиста вода, чисте повітря та енергія, зелені зони та біорізноманіття, кругове управління відходами.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.