Київ приєднався до міжнародного проєкту «Один камінь — одне життя» з нагоди вшановування 80-тих роковин трагедії Бабиного Яру.

Про це пише «Вечірній Київ».

У рамках проєкту в столиці встановлять 80 каменів на честь людей, які постраждали під час нацистського терору, а також тим, хто був врятований та допомагав вижити іншим. Проєкт ініційований Українським центром вивчення історії Голокосту та Посольством Німеччини в Україні.

«Людина є забутою лише тоді, коли ми забуваємо її ім’я» — так написано у Талмуді, — зазначила Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен. — Проєкт має на меті, щоб імена людей жили не лише в їхніх родинах, і щоб цю частину історію знала молодь та подбала, щоб це ніколи не повторилося».

Камені спотикання розташовують біля будинків, шкіл та закладів, де проживали або працювали люди, які загинули або ж вижили попри переслідування. Директор Українського центру вивчення історії Голокосту Анатолій Подольський пояснив, що ідея проєкту в тому, щоб перехожі, «спотикаючись» об камені, дивилися донизу, помічали імена і цікавилися долею цих осіб. Пан Андрій згадує: «Я колись на власні очі бачив сцену в Берліні: дитина прочитала ім’я на камені й запитала свого батька „Що це?“. Молодому чоловікові нічого не залишилося, як дізнатися це, щоб дати відповідь власній дитині».