8 жовтня 1871 народився український спортсмен-борець Іван Піддубний, шестиразовий чемпіон світу з боротьби. Світова спортивна преса славила богатиря з Полтавщини, який за чотири роки, з 1905 по 1909, переміг найкращих у світі борців, у тому числі трьох чемпіонів світу, кількох чемпіонів Європи і десятки чемпіонів окремих країн світу. Його називали «чемпіоном чемпіонів» — титулом, яким до нього ніхто не володів.

Побиття шведа

Одного разу в Новоросійську проти Піддубного випустили відомого шведського борця Андерсона. Через хвилину українець підняв шведа у повітря і поклав на лопатки. Це сталося так швидко, що публіка вирішила — швед піддався українському борцю.

Піддубний запропонував повторити сутичку. Однак, коли шведу передали цю пропозицію, він відповів, що боротиметься тільки якщо Піддубний погодиться на поразку.

Іван Піддубний був просто обурений. Але дружина директора цирку зі сльозами на очах благала Піддубного погодитися. В іншому випадку довелося б повернути людям гроші за квитки, а це б призвело до розорення цирку.

Передчуваючи перемогу, швед вийшов на арену. Але тут сталося неймовірне — Піддубний узяв його за пояс, підняв над собою, як кошеня, і, тримаючи на витягнутих руках, ліг на лопатки, а противника поклав собі на груди. Публіка збожеволіла від захвату. Осоромлений швед утік з арени.

Катування НКВС

У 1930-х роках в СРСР запровадили паспорти. Коли Піддубному дали паспорт, в ньому прізвище було записане через «о» — на російський лад, а не через «і»; крім того, національність була вказана «русский». В держустанові виправляти не захотіли. Тоді Іван власноруч написав «і» замість «о», та замість «русский» вписав «українець».

В тюрмі його катували електропаяльником і розжареними сталевими жигалами. Впродовж року вимагали назвати номери рахунків і адреси закордонних банків, де могли бути його заощадження від боїв. Звільнили Піддубного лише під тиском зарубіжної спортивної громадськості.

Секрети сили Піддубного

Під час підготовки до першого чемпіонату світу 1905 року в Парижі, тренувальний день Іван Піддубний починав з ранкової зарядки, потім приймав холодний душ, після чого був масаж, сніданок і година теоретичного вивчення правил боротьби та прийомів.

Після короткого відпочинку Піддубний тренувався. Проти нього виходили один за одним три борці-любителі. З першим він боровся 20 хвилин, з другим — 30, з третім — 40. Потім десять-п’ятнадцять хвилин бігав з 20-кілограмовими гантелями в руках.

У вільні від тренувань дні, його садили на 25 хвилин у так званий «докторський ящик» — парову ванну з температурою до 50 градусів. За ванною був крижаний душ, після якого Піддубний відпочивав, закутавшись у теплі ковдри. Вечорами він, тримаючи в руках двопудову металеву палицю, прогулювався.

Завдяки таким систематичним тренуванням, поміркованому способу життя й раціональному харчуванню, він легко перемагав своїх найтитулованіших супротивників і до кінця поєдинку зберігав свіжість і силу.

Забутий в Україні?

Залишивши спорт, Іван Піддубний був забутий всіма й останні роки життя провів у злиднях. 8 серпня 1949 року він помер у Єйську, Краснодарський край. Поховали Піддубного в заміському парку. На похороні були навколишні станиці і борці з усього світу.

На чорному камені надгробку є напис “Здесь русский богатырь лежит”. В 1988 році стелу на його могилі хтось розбив і написав “Хахол-петлюровец!”.

Популярні новини зараз

У Київській ОВА обговорюють питання експорту агротоварів з регіону

У Києві змінено деякі маршрути тролейбусів та автобусів

Зарізав власного сина та аби приховати злочин — розчленував тіло, частину викинув, частину сховав у гаражі

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

Показати ще

Україна досі не зняла про Піддубного кіно. Росія зняла про Піддубного два фільма:

1) документальний «Іван Піддубний. Трагедія силача» (2005 рік);
2) художній «Піддубний» (2014). Роль Піддубного у ньому зіграв Михайло Пореченков. В Україні фільм заборонений через пропагандистський вміст.

За матеріалами Вікіпедії, Газета.ua,

Читайте також:

7 жовтня в історії: як Форд раз і назавжди прискорив світ

У Києві в жовтні знов зацвіли каштани (фото)

22 вересня в історії: Той, хто вперше систематизував мову