Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський представив свій законопроєкт про протидію дезінформації, в якому буде прописана “самоврядна” державна організація, яка буде видавати ліцензії журналістам. Також проєкт закону передбачає до 7 років ув’язнення за масову дезінформацію та до 9,4 мільйони гривень штрафу.

Про це повідомляє  “Прямий” з посиланням на пост у Фейсбуці голови Національної спілки журналістів Дениса Іванеско.

“Буде ще головний інквізитор, який буде цензурувати ЗМІ від імені суспільства – писати їм вимоги і судитися. Держава запровадить знак якості для достовірних ЗМІ. Решта, мабуть, стануть недостовірними. Тобто вводять презумпцію недостовірності ЗМІ. І все це виправдовують війною. Такої свободи слова ви хотіли?”, – зазначив Іванеско.

Зокрема в пункті 4 законопроєкта зазначено:

“Дії, передбачені частинами першою-третьою цієї статті, вчинені повторно або організованою групою осіб або якщо вони призвели до тяжких наслідків, що спричинили матеріальну шкоду у великому розмірі, караються позбавленням волі строком від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю”.

У примітках до цього пункту зазначається:

1. Масове розповсюдження інформації або розповсюдження за допомогою засобів розповсюдження масової інформації й поширення медіа або інші засоби з доступом для необмеженого чи визначеного кола осіб, або з можливістю одержання будь-якій особі з будь-якого місця і в будь-який час за власним вибором в тому числі за згодою чи за дозволом відповідного поширювача масової інформації.

2. Систематичне вчинення більше ніж тричі протягом року.

3. Збиток у великому розмірі – якщо його розмір у двісті і більше разів перевищує розмір мінімальних доходів громадян.

Зокрема, проєкт закону передбачає, що поширення дезінформації за умови добровільного спростування, починаючи з третього порушення протягом одного року, карається штрафом у розмірі 1000 мінімальних зарплат (4,7 млн гривень) за кожний випадок порушення.

При цьому відмова від добровільного спростування спричинить штраф у 2000 мінімальних зарплат (9,4 млн гривень) за кожний випадок.

Крім того, видалення такого матеріалу або зміна його адреси спричинить штраф в розмірі 5 мінімальних зарплат (23,6 тис. гривень).

Систематична масова дезінформація про факти, які становлять загрозу національній безпеці та територіальній цілісності, будуть каратися штрафом від 5000 до 10000 неоподатковуваних мінімумів або виправними роботами до 2 років.

Популярні новини зараз

₴9,7 млрд — саме стільки було виділено урядом на захист Трипільської ТЕС

Начальника Солом'янського РТЦК перевели до бойового підрозділу через скандал з повісткою для журналіста "Слідство.Інфо"

Жінка в одному з підвалів Києва відшукала змію у відрі, однак рятувальники, що приїхали на місце дуже здивувались знахідці

У столиці призначено т.в.о. ректора Національного авіаційного університету (НАУ)

Показати ще

Поширення дезінформації з використанням ботів або спеціально організованих фейкових акаунтів – карається позбавленням волі на строк від 2 до 5 років. Фінансування масової дезінформації також каратиметься на строк від 2 до 5 років.

Максимальне покарання у вигляді тюремного ув’язнення на термін від 5 до 7 років передбачено за повторну масову дезінформацію організованою групою, яка призвела до тяжких наслідків або завдало матеріальної шкоди у великому розмірі.

Читайте також:

Уряд ухвалив Закон про повну загальну середню освіту: що зміниться для учнів, вчителів та батьків

Уряд схвалив законопроєкт про працю: що чекатиме на українців

Рада не розглянула законопроєкт за незаконне збагачення