Президент Володимир Зеленський поки займається “вологим прибиранням” в країні. Більше можливостей на зміни отримає після парламентських виборів.

Про це Gazeta.ua сказав політичний оглядач Леонід Швець.

“Поки що сам Зеленський не зовсім розуміє, що таке президент Зеленський. 30 днів показали, що він дійсно хоче змінювати країну.

Як власник немаленького бізнесу розуміє, чого хоче. Скасувати надвисоку роль держави в економіці, щоб вона не втручалася у бізнес. Не заважала, а допомагала. Про це стільки говориться, і коли власне бізнесмен такого рівня прийшов, він і хоче ці речі втілити в життя. Нормально? Так.

Інша справа, коли вдома довго не було не те що ремонту, а навіть не прибрано, то на перших часах не важко створити ілюзію, що країна реформується. Трошки позамітав пил, зняв павутиння по кутках – і вже світліше. Як у випадку зі скасуванням указів попередників. Таке собі вологе прибирання. Це ще зовсім не реформування.

Коли дійсно дійде до реформування, система скрутиться їжаком

Коли дійсно дійде до реформування, система скрутиться їжаком, буде показувати голки, боляче кусатися.

Поки демонстрація намірів – нормальна.

За місяць Зеленський всіляко намагався зняти сумніви навколо себе. Показати, що він є українським патріотом, не буде здавати українські інтереси. І власне, це засвідчили його візити до Брюсселю, Берліну і Парижу. Вони є вдалими. На Заході збільшилося розуміння, що таке Зеленський і це не так страшно – він підтримує уявлення про стабільність, наступництво у політиці. Це важливо на міжнародному рівні – зберігати репутацію стабільного партнера.

На Заході збільшилося розуміння, що Зеленський – це не так страшно

Наступне завдання – парламентські вибори, як третій президентський тур. Зеленський має отримати важелі, за допомогою яких перейде від павутиння і замітання сміття до системних реформ. І в цей період з’являться вже нові запитання до нього і його команди.

Щодо зустрічі з Пінчуком, Ахметовим і Коломойським – тут нічого нового немає. Це пісенька про “соціально відповідальний великий бізнес”. Що там могло бути ще? Бесіда “Давайте, допомагайте. Загальні правила”. Все дуже просто.

Навряд чи він щось їм обіцяв. Зеленський ще не у тому стані, коли змушений комусь щось обіцяти. Виключати, що така ситуація може виникнути у подальшому, не можна. Поки ж домовлятися немає про що.

Популярні новини зараз

Неймовірну Великодню інсталяцію з квітів відкрили у Софії Київській

Паркова памʼятка "Межигір’я" розпочинає свою роботу в травні у новому форматі

У Києві судитимуть сімейного кривдника

Вибухнув котел, господарі отримали опіки — поліція Київщини встановлює обставини

Показати ще

Скоріше олігархи хочуть домовитися з гарантом, ніж він з ними

Зараз ситуація така, що скоріше олігархи більше хочуть домовитися з гарантом, ніж він з ними.

Насправді Зеленський хоче спертися на малий, середній бізнес, “зняти з нього кайдани”. Цей великий прошарок – суттєвий, як у виборчому сенсі, так і економічному.

Розмовляти з Ахметовим, Пінчуком чи Коломойським треба. Це люди, у яких великий ресурс. Треба бути для них зрозумілим. Інша справа, що не можна з ними домовлятися – щось десь взяти і їм дати. Немає підстав, чому Зеленський мусив би це робити”, – говорить Леонід Швець.

20 травня відбулася інавгурація шостого президента України Володимира Зеленського.

Під час своєї інавгураційної промови заявив, що розпускає Верховну Раду 8 скликання. Кабінет міністрів закликав піти у відставку.