Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект про посилення покарання за сексуальні злочини проти дітей.

Документ підтримали 228 народних депутатів на позачерговому засіданні 11 липня.

Законопроект №6607 передбачає хімічну кастрацію педофілів за їхньою згодою та збільшення міри покарання за згвалтування дитини від 12-15 років ув’язнення (нині 8-15 років). За повторне вчинення такого злочину пропонують передбачити довічне позбавлення волі.

Проект передбачає неможливість умовно-дострокового звільнення для засуджених за особливо тяжкі статеві злочини проти дітей, а також неможливість більш м’якої відбувної частини покарання.

Також автори пропонують створити Єдиний реєстр осіб, засуджених за статеві злочини щодо дітей. Він сприятиме недопущенню у дитячі заклади осіб із судимістю за сексуальне насильство над дітьми. Доступ до реєстру матимуть правоохоронні органи та Мінюст. Право на отримання інформації з реєстру матимуть керівники дитячих закладів.

21 червня в Іванівці на Одещині попрощалися з убитою 11-річною Дариною Лук’яненко. Після тижня пошуків дівчинку знайшли у вигрібній ямі у дворі сусіда. 22-річний Микола Тарасов зізнався, що затягнув дівчину до себе і намагався зґвалтувати, але вона пручалася. Тоді підозрюваний задушив її та вдарив гострим предметом. На голову постраждалої він надів поліетиленовий пакет, до ніг прив’язав камені та викинув тіло до вигрібної ями глибиною 3 м.

Загалом в Україні щороку реєструють близько 400 статевих злочинів. Статистика свідчить, що майже 60% педофілів в дитинстві самі ставали жертвами сексуальної наруги. Психіатри наголошують на важливості саме медикаментозного лікування, адже лише ув’язнення проблеми не вирішує 70% педофілів після виходу на волю знову ґвалтують дітей.