13 жовтня 1804 року японець Ханаока Сейшу з-під Осаки провів хірургічну операцію жінці, яка страждала від раку молочної залози, використавши в якості знеболювального спеціальну настоянку із суміші трав. Це вважається першою документально засвідченою операцією із застосуванням повної анестезії, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на сайт Цей день в історії.

Опіум і мандрагора

Серед найдавніших засобів для загальної анестезії був опіумний мак, відомий ще у Месопотамії, про що свідчать датовані 3400 роком до н. е. глиняні клинописні таблички. «Рослина радості», як її означали шумери, часто присутня у зображеннях богині письма і науки Нісаби, особливо популярної у II тисячолітті до н. е. в Ашшурі, столиці Ассирійського царства.

На той час шумерська територія вже була частиною Вавилонської імперії, завдяки чому використання маку поширилось до Персії, а потім до Єгипту, де, як свідчить т. зв. «Папірус Еберса», що датується серединою XVI столітті до н. е., крім нього були відомі й інші знеболюючі та заспокійливі засоби, як наприклад, екстракт з плодів мандрагори.

Вино з канабісом і гашишем

В Індії і Китаї ще раніше для знеболювання вживали вино у поєднанні з димом чи екстрактом конопель або аконіту. Розчиняли у киплячому вині порошок з канабісу чи гашишу, т. зв. майфезан, завдяки анестетичним властивостям якого китайський лікар Хуа То часів династії Хань проводив резекції, кастрації і ампутації приведеним у стан непритомності пацієнтам (хроніка «Саньґочжи», 270 рік).

Використання пероральних засобів для загальної анестезії під час хірургічного втручання описує Абу аль Касім аль-Захраві, придворний лікар халіфа Кордови Аль-Хакама II, знаний як «батько хірургії», у своїй датованій 1000 роком 30-томній ілюстроваій енциклопедії «Ат-Тасріф».

Снодійна губка

Про «снодійну губку», просякнуту ароматизаторими і знеболюючими препаратами, пари якої вдихав пацієнт під час хірургічних операцій, згадує Ібн Сіна (Авіцена) у своєму «Каноні лікарської науки».

Щось подібне з XII століття практикували і в Англії, де завезений з Близького Сходу хрестоносцями опійний мак разом з оцетом, жовчю, блекотою і болиголовом використовували у спиртових настоянках, про які є згадки в Шекспіровому «Гамлеті».

Завдяки лікарям голландських факторій європейські хірургічні практики, серед яких було і блокування нервових сигналів з онімілих кінцівок, перетиснутих спеціальними затискачами, і сильне охолодження для, як тоді казали, «позбавлення чутливості», стали відомі у Японії, де вони серед іншого увійшли до наукової дисципліни, відомої як ранґаку.

Паралізуючий напій

Серед тих, хто вивчав «голландські науки», був і Ханаока Сейшу, лікар у префектурі Вакаяма, що недалеко від Осаки. Маючи глибокі знання з традиційної китайської фітотерапії, він з 1795 року працював над відновлення втраченої рецептури майфезану.

Після тривалого періоду експериментів у тому числі й над своєю дружиною, яка втратила зір через побічні ефекти, він створив напій на основі екстрактів дурману звичайного, дягелю, аконіту, пінелії, сичуанського любистку, кореню женьшеню і аріземи.

Цусенсан, як назвав його Ханаока, знерухомлював людину, паралізуючи скелетні м’язи, за кілька годин робив її нечутливою до болю, після чого вона втрачала свідомість і в залежності від дозування могла бути в стані непритомності від чверті до цілої доби.

Із застосуванням цусенсану 13 жовтня 1804 року Ханаока Сейшу провів часткову мастектомію 60-літній Кан Айя, яка страждала від раку молочної залози. Детально описана в його «Хірургічній книзі», ця операція вважається першим із задокументованих хірургічних втручань, проведених під загальним наркозом.

Невідомий успіх

До своєї смерті у 1835 році Ханаока під повною анестезією провів принаймні 150 операцій. Серед них видалення анального свища, некротичних кісток, каменів із сечового міхура, резекція фібром, оперування геморою, гідроцеле, раку ротоглотки та ампутація кінцівок. Свій досвід він виклав у десяти рукописних працях, жодна з яких не вийшла друком, лише частково зберігшись у серії з восьми ілюстрованих конспектів його безіменних учнів.

Популярні новини зараз

На залізничному вокзалі Білої Церкви дитина залізла на вагон — її уразило струмом, забрали до реанімації

У столиці няня-пенсіонерка штовхала та била дівчинку по обличчю, через те, що вона засинала в автобусі

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

“Пробіг під каштанами” у Києві: бігли і немовлята, і старенькі

Показати ще

Через політику самоізоляції Японії, яку провадив сьоґунат Токуґава, успіхи Ханаока Сейшу залишились невідомі європейській цивілізації по обидва боки Атлантики, де першим загальну анестезію 30 березня 1842 року здійснив 27-літній хірург Кроуфорд Лонг з містечка Джефферсон, штат Джорджия, під час видалення пухлини на шиї Джеймса М. Венебля, якому він накинув на обличчя змочений сірчаним ефіром рушник.

Нагадаємо, Вчені знайшли спецію, яка може перемогти коронавірус

Читайте також:

Людство може не дожити до наступного століття, тому діяти потрібно швидко – ООН

МОЗ пропонує ввести суворий карантин до Нового року: Ляшко