В Україну на кілька днів прийшла справжня зима. За прогнозами, найближчими днями у Києві очікується холодна погода, а температура опуститься до -11 градусів.

Це привід згадати про допомогу птахам, яким складно добувати корм у зимовий час, написав на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, у Києві гніздиться понад 110 видів птахів. Майже всі вони потребують особливої охорони. Частині птахів, які зимують чи живуть у Києві, можна допомагати, підгодовуючи їх взимку.

Він нагадав кілька правил щодо того, чим і як підгодовувати міських птахів.

Ось що радять класти у годівничку:

  • Крихти черствого хліба. Свіжий – замерзає на холоді та не підходить в якості корму. Особливо не радять використовувати свіжий чорний хліб: він викликає проблеми з травленням – і пташка може померти.
  • Різні злаки: пшениця, ячмінь, просо, овес, рис – найулюбленіші ласощі для більшості видів пташок. Натомість не радять використовувати пшоно.
  • Універсальним кормом називають зернята соняшника – джерело енергії в умовах холодів.
  • Деякі птахи взимку дуже полюбляють сало та м’ясо. Але – виключно не солоне. Шматочки сала можна нанизати на мотузку, та повісити на гілках дерев чи кущів так, щоб туди не дісталися ворони, сороки, собаки чи кішки.

“Також варто пам’ятати прості правила щодо облаштування годівничок. Робити їх можна з чого завгодно, головне, щоб “їдальня” мала дах – корм стане непридатним, якщо його засипле снігом чи заллє дощем. Інша обов’язкова умова – достатньо широкий вхід. Пташка повинна мати можливість спокійно проникнути всередину годівниці та безперешкодно залишити її”, – розповів Яловий.

Як зазначив Костянтин Яловий, через кліматичні зміни – звичні умови життя птахів теж змінюються. Це є одною з причин зменшення біорізноманіття. Особливо проблема зачіпає перелітних птахів. Вчені відзначають, що популяції багатьох мігруючих птахів в останні роки скорочуються.

“Сьогодні 15% видів перелітних птахів знаходяться під загрозою зникнення. За прогнозами WWF, потепління може позбавити місць гніздування мільйони гусей, казарок, куликів та інших північних птахів, що сильно скоротить їх чисельність. Зокрема стало менше жовтих трясогузок, шпаків та жайворонків. Важливо підтримувати всіх птахів – і міських і перелітних. Ця невеличка справа є великим внеском у збереження біорізноманіття на планеті”. – підсумував Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:

За телефоном: +380 97 937 86 22.

Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.